Informatie / Tandenpoetsen met kinderen

U begint met het poetsen van de tanden van uw kind vanaf het moment dat het eerste melktandje is doorgebroken. Tot 2 jaar wordt geadviseerd het gebit van uw kind minstens eenmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag.

Tandenpoetsen met uw kind kunt u het beste doen door zelf achter uw kind te gaan staan en het hoofd iets achterover tegen u aan te laten rusten. Zo houdt u een hand vrij om de wang en de lippen iets opzij te houden. De allerkleinsten worden bij voorkeur liggend gepoetst, bijvoorbeeld op een commode. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren afgestemd op de leeftijd van uw kind en doe daar een klein beetje tandpasta op. Maak zachte, horizontale bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees. Als uw kind ouder wordt, kunt u uw kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden. Vraag uw tandarts/mondhygiënist om individueel poetsadvies.

Moeilijk bereikbare plaatsen

Het is belangrijk extra aandacht te besteden aan moeilijk bereikbare plaatsen:

Gebruik fluoride bij melkgebit

Fluoride maakt tanden sterker en het helpt om gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. In de meeste tandpasta's zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride toe te passen. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen is het daarom belangrijk dat met fluoridetandpasta, afgestemd op de leeftijd van uw kind, wordt gepoetst.

Wat te doen als uw kind niet meewerkt?

Het komt voor dat peuters niet mee willen werken tijdens het poetsen. Ieder kind is anders dus het zoeken naar de juiste aanpak kan tijd kosten. Suggesties zijn bijvoorbeeld:

Bron: NMT, NVvK en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloogBron: Allesoverhetgebit.nl