Tandarts kan ziektes vroeger opsporen

7 jaar geleden

Tandartsen en huisartsen moeten beter samenwerken omdat het gebit veel over de gezondheid van mensen zegt. Door een goede studie van het gebit te maken, zijn allerlei ziekten al in een vroegtijdig stadium op te sporen. "Zoals diabetes en reuma," zegt Rob Barnasconi, voorzitter van de beroepsorganisatie voor tandartsen NMT.

Behalve de lichamelijke gezondheid is ook de psychische gesteldheid af te lezen aan het gebit. "Je kunt aan slijtage zien of iemand nagelbijt of tandenknarst," zegt Barnasconi, zelf praktiserend tandarts. "Verder zegt de verzorging van de tanden veel over hoe iemand in het algemeen voor zichzelf zorgt?"

Ook kunnen gebitsproblemen zelf zorgen voor medische aandoeningen. "Wie niet twee keer per dag zijn tanden poetst, heeft dertig procent meer kans op hart- en vaatziekten. En parodontitis (tandvleesontstekingen) kan bij zwangere vrouwen leiden tot vroeggeboorte."

Volgens NMT­voorzitter Barnasconi vormen tandartsen de enige medische beroepsgroep die iedereen in Nederland jaarlijks één tot twee keer ziet. Daarom is het vreemd dat huisartsen en tandartsen te weinig met elkaar overleggen, vindt zowel de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) als de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Daarom wordt er nu nagedacht over 'regelmatig overleg op lokaal niveau tussen tandartsen en huisartsen, over problemen die ze tegenkomen in hun praktijken' en 'gezamenlijke nascholingscursussen'. "Zoals over speekselproblemen die ze allebei tegenkomen en die kunnen duiden op nierziekten."

Bron: Algemeen Dagblad