Tandartsverzekering NMT is "spaarsysteem"

5 jaar geleden

Tandartsverzekering NMT is 'spaarsysteem'

 

AMSTERDAM – De NMT wil samen met Infomedics een tandartsverzekering aanbieden waarmee consumenten een persoonlijk tandartsbudget kunnen opbouwen. Een opmerkelijk initiatief van de tandartsvereniging, die daarmee een lacune in het aanbod aan verzekeringen hoopt op te vullen. Het nieuwe ‘spaarproduct’ zonder winstoogmerk zal ixorg gaan heten.

 

Wat is de beweegreden van de NMT om zich op deze manier op de markt voor consumentenverzekeringen te storten? Zij wil patiënten “een derde keuze bieden,” meldt de vereniging op haar website. “Dit product draagt eraan bij dat de mondzorg voor iedereen toegankelijk blijft.”

Uniek is dat patiënten een persoonlijk tandartsbudget opbouwen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. “Hiermee betalen ze alleen voor de werkelijk gemaakte kosten,” verklaarde Rob Barnasconi, voorzitter van de NMT, tegen De Telegraaf. Mocht de patiënt het geld niet nodig hebben, dan krijgt hij het gewoon terug, aldus Barnasconi.

Dit is een belangrijk verschil met het huidige aanbod aan tandartsverzekeringen. Daar blijft, als iemand minder mondzorg consumeert dan de betaalde premie, het restbedrag bij de zorgverzekeraar achter. Bij ixorg krijgt de consument simpelweg een vergoeding uit de eigen ‘pot’ uitgekeerd. Bovendien is het budget uitwisselbaar: een tandheelkundige vergoeding kan ook van het budget van een medegezinslid worden betaald.

Gekoppeld aan ixorg is een calamiteitenverzekering. Gebitsschade bij een calamiteit is 100% gedekt tot een bedrag van 10.000 euro. Deze verzekering kost € 4,85 en beschermt consumenten tegen onverwacht grote kostenposten door bijvoorbeeld tandletsel.

De Consumentenbond juicht het initiatief toe. “Het geeft de consument meer te kiezen,” zegt een woordvoerder. Wel tekent de bond aan dat patiënten hun geld ook bij een bank opzij kunnen zetten. In dat geval krijgen zij er rente over. Barnasconi erkent dat er geen rente wordt verleend, maar werpt tegen dat bij rood staan ook geen debetrente wordt geheven.

Wanneer ixorg gelanceerd wordt, is onbekend. De nieuwe verzekering moet eerst nog een vergunning krijgen van de Autoriteit Financiële Markten. (bronnen: NMT, De Telegraaf)